Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Μπαλουκλί

Posted: Οκτώβριος 14, 2012 in Εκκλησιαστικά μνημεία
Ετικέτες: , ,

Tο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής   βρίσκεται έξω από τα μεσαιωνικά τείχη της Κωνσταντινούπολης, απέναντι από τη λεγόμενη Πύλη της Σηλυβρίας, και είναι επίσης γνωστό ως  …….  Μπαλουκλί  ,  ή  Παναγία η Βαλουκλιώτισσα  στο εσωτερικό της οποίας  υπάρχει  η  ομώνυμη πηγή που θεωρείται από τα σημαντικότερα αγιάσματα της ορθοδοξίας . 
Σύμφωνα με μία εκδοχή, η μονή ιδρύθηκε λίγο πριν από το 536 από τον Ιουστινιανό (κατ’ άλλους, από τον Λέοντα Α’, στα μέσα του 5ου αι.) και έκτοτε, στην πορεία των αιώνων, η ιστορία της ταυτίστηκε με την τύχη της Κωνσταντινούπολης. Στο διάστημα αυτό καταστράφηκε πολλές φορές από σεισμούς και πολέμους, αλλά κάθε φορά ξαναχτιζόταν από αυτοκράτορες και πατριάρχες. Κατά τους πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας ήταν τελείως ερειπωμένη. Ο σημερινός ναός της μονής χτίστηκε το 1833 από τον πατριάρχη Κωνστάντιο Α’. Σύμφωνα όμως με τον Γερμανό Στέφαν Γκέρλαχ, ο οποίος την επισκέφθηκε  το 1576, οι Κωνσταντινουπολίτες εξακολουθούσαν να πηγαίνουν εκεί κάθε χρόνο την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και να πίνουν από το θαυματουργό νερό του αγιάσματος. Ο Γκέρλαχ επίσης αναφέρει πρώτος τη λαϊκή παράδοση για τα ψάρια που την ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης αναπήδησαν από το τηγάνι μιας μοναχής και ξανάπεσαν στην πηγή του μοναστηριού, συμβολίζοντας έτσι ότι η Πόλη αλώθηκε από τους Τούρκους. Από τότε, σύμφωνα με τον θρύλο, η Μονή πήρε την ονομασία Μπαλουκλί    (τουρκ. μπαλούκ = ψάρι). 


Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η terry λέει:

  κ Στάθη μου άρεσε πολύ το blog σας για την Κωνσταντινούπολη , πάντα τέτοια !!!!!

 2. Ο/Η terry λέει:

  Είναι απίθανη η Κωνσταντινούπολη, είναι μια πόλη γεμάτη απο μνημεία και εξαιρετική ιστορία , καθε σημείο της σε αποκαλύπτει και ενα ιστορικό γεγονός .

 3. Ο/Η terry λέει:

  Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να «ξεκοκαλίσετε» αυτό το εξαιρετικό blog !!!!!

 4. Ο/Η Tasos λέει:

  To TARIHI SULTANAHMET KOFTECIS “SELIM USTA”’ απλα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΜΕΡΙΔΕς ΓΙΑ ΙΑΠΩΝΕΖΟΥΣ(ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ.ΚΡΙΜΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s