Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της Πόλης ( με τον φωτογραφικό φακό ανά χείρας )
Posted: Νοέμβριος 4, 2012 in Φωτογραφικό άλμπουμ της ΠόληςΕτικέτες: Istanbul, Κωνσταντινούπολη
" ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΑΝΕΛΑΣ " Το ολοκαίνουριο βιβλίο μαγειρικής της πολυαγαπημένης σεφ περιλαμβάνει 63 επιλεγμένες συνταγές που έχουν μνήμες και αρώματα από το παρελθόν. Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ περιλαμβάνει και προσωπικές αναμνήσεις της Μαρίας Εκμεκτσίογλου που συνδέονται με τις συνταγές του βιβλίου.
« ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ την Πόλη , πρέπει να περπατήσεις .Όχι τραμ . Όχι ταξί . Οι ομορφιές της Πόλης δεν είναι φανερές στα μάτια του βιαστικού διαβάτη. Δεν βρίσκονται πάντοτε στην οριζόντια προέκταση της οπτικής ακτίνας .Δεν μιλάν. Δεν φωνάζουν : « Εδώ είμαι . Στάσου να με ιδείς » Όχι . Οι ομορφιές της Πόλης είναι διακριτικές , κρυμμένες στα πιο απίθανα μέρη , πονηρότατα ντυμένες , πολλές φορές , με τα κουρέλια της ασκήμιας και της αθλιότητας .Πρέπει λοιπόν να περπατήσεις , να περπατήσεις . Το μάτι σου πρέπει να είναι ερευνητικό, ανήσυχο. Η νοημοσύνη σου ακονισμένη σαν ξυράφι . Η ψύχη σου σε συναγερμό . Η ευαισθησία σου να δονείτε. Οι ιστορικές σου γνώσεις πάντοτε σε επιφυλακή , να εξάπτουν την φαντασία σου . Και να περπατάς . Να περπατάς ώσπου να μην νιώθεις τα πόδια σου απ΄ την κούραση . Ωσότου η ψυχή σου κορεσθεί από εικόνες , το μυαλό σου από στοχασμούς »
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ « Βυζάντιο, Πόλη ή Ισταμπούλ »
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
« Η Κωνσταντινούπολη έγινε παραμυθένια πολιτεία .Τη λέγανε «Βασιλεύουσαν Πόλιν», «Θεοφρούρητον» , «Το καύχημα των ζώντων υπό την του ηλίου ανατολήν» , κι άλλα πολλά ονόματα είχε η θαυμαστή αυτή πολιτεία .Όλος ο κόσμος γύριζε γύρω στην Κωνσταντινούπολη , όλοι οι άνθρωποι ονειρευόντανε να πάνε στη Πόλη ……»
ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ «Η Βασιλεύουσα»
Η Κωνσταντινούπολη, η Ασιτανέ (η μητέρα των πόλεων), η Ντερσααντέτ (η πύλη της ευδαιμονίας), η Σταμπούλ, η Πόλη μας, «αυτό το τέλειο κόσμημα ανάμεσα σε δύο θάλασσες, που είναι άξιο να συγκριθεί μονάχα με τον ήλιο που φωτίζει αυτόν τον κόσμο»
Έγραψε ο Νεντήμ, ο πιο λαμπρός ποιητής της οθωμανικής αυλής του 17ου αιώνα
O Παναγιότατος κκ Βαρθολομαίος είναι ο 270ος Οικουμενικός Πατριάρχης
Ταούκ γκιοκσού : Το ταούκ (tavuk) σημαίνει κοτόπουλο στα Τουρκικά και γκιοκσού (göğsü) σημαίνει στήθος. Οπότε, μιλάμε για ένα γλύκισμα που έχει ως βάση το στήθος κοτόπουλου με την προσθήκη ρυζάλευρου, ζάχαρης ,νερού και βουβαλίσιου γάλακτος.
(γλυκό με αμύγδαλο και γάλα)
(τραγανιστό και μυρωδάτο αφού παρασκευάζεται από αγελαδινό βούτυρο!!!)
Είναι ο καραμελωμένος …..πάτος του καζανιού (έτσι μεταφράζετε η λέξη ) Αποτελεί την ανατολίτικη εκδοχή της crème brulle. Γλυκό που κατάγεται από την Ανατολία, πέρασε στις γαστρονομικές παραδόσεις των Οθωμανών και από εκεί σε μας.
Προφιτερόλ με μπίτερ σοκολάτα
Η Μπόζα ( Boza ) είναι ένα παχύρρευστο ρόφημα πλούσιο σε βιταμίνες που παράγεται από δημητριακά, νερό και ζάχαρη .
ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΔΕΡΒΙΣΗΔΕΣ
THE WHIRLING DERVISHES
Η Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα
Μέσα σε μια πενταετία οι τιμές των εισιτηρίων στα μουσεία , τα Οθωμανικά παλάτια , και των απανταχού μνημείων της Κωνσταντινούπολης έχουν διπλασιαστεί ,και για να γίνω πιο συγκεκριμένος ενώ η είσοδος στην Αγία Σοφία το 2006 κόστιζε 10 τουρκικές λίρες σήμερα φτάνει τις 25 λίρες , εκεί βέβαια που ξεπερνά κάθε όριο η ακρίβεια είναι στη τιμή του εισιτηρίου του DOLMABAHCE SARAYI από 12 λίρες το 2006 τον Ιούλιο του 2012 πλήρωσα 40 τουρκικές λίρες!!!!!
Κάθε φορά που επισκέπτομαι την αγαπημένη μου Κωνσταντινούπολη , πάντα ακούω στο ipod μου τις υπέροχες μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Τραγούδια που έχουν τραγουδήσει μεγάλοι καλλιτέχνες για την Κωνσταντινούπολη την μητέρα των πόλεων, αυτό το μοναδικό κόσμημα που στέκεται ανάμεσα σε δυο ηπείρους και δυο θάλασσες .
SEVGILI İSTANBUL
Χαμάμ η υπέρτατη απόλαυση ……… χαλάρωση με τη δύναμη του νερού του σαπουνιού και του ανακουφιστικού μασάζ .
Suleymaniye Hamam
Suleymaniye Hamam : Η απόλαυση ενος χαμάμ
Tarihi Sultanahmet Koftecisi - Ο καλύτερος…… κεφτές της Πόλης
Ένα από τα καλύτερα της Κωνσταντινούπολης
Patlican Kebap
Alti Ezmeli Kebap
Oruk Kebap
ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ
ΜΑΝΤΙ ....ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΡΑΒΙΟΛΙΑ
Izgara Kofte ......
Οι υπέροχοι γκιοζλεμέδες ….παρασκευάζονται μπροστά στη βιτρίνα του εστιατορίου σε χρόνο ρεκόρ !!!!
Σάντουιτς με κοκορέτσι
Εzogelin çorbası (σούπα από φακές)
“Τρακόσες θρησκείες είχε το ρωμαϊκό κράτος . Όλες σβήσανε η μια ύστερα από την άλλη , και βασίλεψε ο χριστιανισμός. Μητρόπολη της νέας θρησκείας καταστάθηκε η Κωνσταντινούπολη , που την έχτισε ο Μέγας Κωνσταντίνος στο μέρος που ήτανε πρωτύτερα ένα χωριό το Βυζάντιο……"
ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ "Η Βασιλεύουσα"
Σας ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη σας , και για τον χρόνο που διαθέσατε να μας διαβάσετε
Thank you for your support and for the time you devoted in reading us
Λατρεμένη μου Πόλη, Πολυπόθητη Πόλη, Αζίζ Ισταμπούλ, Είσαι ο ομφαλός της γης, Η πρώτη ομορφιά ανάμεσα στις ομορφιές, Είσαι πιο όμορφη κι απ’ τον παράδεισο.
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
« ΟΤΑΝ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΑΜΑΜ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ δεν εξυπηρετούσαν τις....εξεζητημένες επιθυμίες ολίγων πλουσίων . Εκεί κατέφευγε όποιος ήθελε να κάνει μπάνιο , δεδομένου ότι στο σπίτι του δεν διέθετε λουτρό. Σήμερα , τα σπίτια διαθέτουν αυτήν την «πολυτέλεια» , όχι όμως και την ατμόσφαιρα των παλιών δημοσίων λουτρών . Να λοιπόν γιατί ακόμη και σήμερα άνδρες και γυναίκες «γυρνούν» στην παράδοση : Για να απολαύσουν το μοναδικό σέρβις που παρέχεται .Για να συναντήσουν μια αισθητική χαμένη στο χρόνο . Χτισμένα από Αρμένιους και διακοσμημένα από Έλληνες , τα λουτρά της Πόλης ξεφύτρωσαν μετά την Άλωση . Από τα 237 που υπήρχαν , σήμερα λειτουργούν μοναχά τα 60 ... »
ΕΛΕΝΑ ΜΟΣΧΙΔΗ
περ. «Ε» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (10/10/1999)
Το φαγητό στο δρόμο είναι πλέον μια συνήθεια που κυριαρχεί στους περισσότερους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Δεν φαντάζεστε τι απίθανες γεύσεις θα δοκιμάσετε στα σοκάκια της Πόλης από τους υπαίθριους « αραμπατζήδες » και τα εκατοντάδες μικρομάγαζα και καντίνες που προσφέρουν στον επισκέπτη νοστιμότατη κουζίνα από τα βάθη της Ανατολίας. Για πάρτε μια γεύση !!!!
ISTANBUL:STREET FOOD
" Εκεί το 667 π.Χ. οικοδόμησε ο Βύζας την πόλη του, που ονομάστηκε Βυζάντιο, μέχρι την εποχή που ο Μέγας Κωνσταντίνος την έκανε πρωτεύουσά του. Πήρε τ' όνομα "Νέα Ρώμη" ή "Δεύτερη Ρώμη", για να γίνει αργότερα η Κωνσταντινούπολη, η πόλη του Κωνσταντίνου."
" Spanning the two continents of Europe and Asia, home to a population of more than 14 million people, and with enough historical sites to keep any person busy for several lifetimes, Istanbul is as stunningly beautiful as it is unique. Bringing together elements from Byzantine, Greek, Roman, Ottoman and Turkish civilizations, Istanbul has evolved over centuries into a city of great cultural significance. "