Τουρκία : Ο παράδεισος του τσαγιού

Posted: Ιανουαρίου 1, 2013 in Γεύσεις
Ετικέτες:,

INFO :  Μπορεί αρκετοί  Τούρκοι να προτιμούν τον καφέ  αλλά αναμφισβήτητα  το τσάι αποτελεί το εθνικό τους αφέψημα , για να είμαστε μάλιστα ειλικρινείς  το τσάι αποτελεί …….εμμονή στη γείτονα χώρα , αφού καταναλώνεται οποιαδήποτε ώρα  της ημέρας  . Είναι η αγαπημένη τους  συνήθεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και δροσερή παρέα για το καλοκαίρι.  Το  τούρκικο τσάι, που ονομάζεται Cay, (προφέρεται Chai) είναι το  γνωστό δυνατό μαύρο τσάι που παράγεται στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έχει ένα ήπιο κλίμα με πολλές βροχοπτώσεις και γόνιμο έδαφος.  Στο σερβίρουν σε μικρό ποτήρι  (που έχει  σχήμα  τουλίπας) και θα πρέπει  να το  κρατήσεις  από το χείλος  αν θέλεις να σώσεις τα  δάχτυλά σου  από το κάψιμο επειδή  σερβίρεται  καυτό. Βέβαια έχει την εξήγηση του το μικρό ποτήρι  που στο σερβίρουν , επειδή  η γεύση του είναι  τόσο  γεμάτη και δυνατή ( σου αφήνει σε κάθε γουλιά που πίνεις  μια πικράδα)  η  περισσότερη  ποσότητα  σε μεγαλύτερο  φλιτζάνι θα σας δημιουργούσε δυσφορία στο στομάχι , πολλοί  Έλληνες  εδώ στη χώρα μας δεν πίνουν μαύρο τσάι γιατί τους τονώνει  υπερβολικά  και τους φέρνει αϋπνία .

                                                 Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ

Κάθε σπίτι στη  Τουρκία  έχει μόνιμα στη ….πρίζα ένα σαμοβάρι (είναι ένα  μεταλλικό σκεύος με βρυσάκι   και η προέλευση του είναι  από την μακρινή Ρωσία )  για την παρασκευή του τσαγιού . Το σαμοβάρι  λοιπόν  αποτελείται από δυο αποθηκευτικούς χώρους  την  κάτω  μεγάλη «κανάτα» που τη  γεμίζουν  μόνο με νερό και τη πάνω  μικρή «κανάτα» που ρίχνουν   κάμποσες κουταλιές τσαγιού  με λίγο νερό. Το σκεύος μένει   στη πρίζα  για αρκετή ώρα και μετά ο καθένας βάζει στο φλιτζάνι του λίγο από το πηχτό τσάι της πάνω κανάτας αραιωμένο με μπόλικο  ζεστό νερό από την κάτω. Εδώ οι  αναλογίες αλλάζουν  σύμφωνα με τα γούστα του καθενός, δηλαδή πόσο  βαρύ ή ελαφρύ θέλεις να φτιάξεις το τσάι σου  

                                     ΤΟ  ΤΣΑΙ (ΜΗΛΟ)  ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ 

Πριν από μερικά χρόνια εισήχθη στην τοπική αγορά το τσάι μήλου  (Elma Cayi στα τουρκικά) ειδικά για τους τουρίστες. Φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με το  παραδοσιακό τουρκικό μαύρο  τσάι, αφού  είναι γλυκό, χωρίς καφεΐνη,  με μια ήπια γεύση μήλου.

                                                               IMG_8025

IMG_8029

IMG_8030

IMG_8031

IMG_9118

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s