Boza : Ένα ρόφημα με ιδιαίτερη γεύση αλλά πλούσιο σε βιταμίνες

Posted: Ιανουαρίου 4, 2013 in Γεύσεις
Ετικέτες:,

Η Μπόζα( Boza ή Bosa  )  είναι ένα παχύρρευστο   ρόφημα πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες   που παράγεται από δημητριακά, νερό και ζάχαρη  , και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Είναι πολύ  δημοφιλές στη Κωνσταντινούπολη   αφού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (συνήθως γύρω στο 1%),  ενώ η γεύση του είναι  ελαφρώς όξινη και  γλυκιά. Στη  Τουρκία παράγεται συνήθως από καλαμπόκι, πλιγούρι,  και κεχρί,  ενώ σε άλλες Βαλκανικές  χώρες   προσθέτουν και ρύζι .  Η γεύση του βέβαια είναι ιδιαίτερη  σε πολλούς μπορεί να μην αρέσει ,  σερβίρεται   με  κανέλα , ενώ όπως με ενημέρωσε ο φίλος μου ο Αχμέτ  οι ντόπιοι εδώ στη Κωνσταντινούπολη  ρίχνουν από πάνω και  καβουρντισμένα ρεβίθια (Leblebi στα τουρκικά).

                                                History of Boza

Its origin dates back form the ancient populations that lived in pre-Ottoman Turkey. The formula was taken by the Ottomans and spread over the countries they conquered. It is a drink of great antiquity, first originating in Mesopotamia 8000-9000 years ago. Boza enjoyed its golden age under the Ottomans, and boza making became one of the principal trades in towns and cities from the early Ottoman period.

19203_10151235974585885_1087386554_n

483123_10151235986605885_1250798306_n

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s