Μαντί : Τα τουρκικά ραβιόλια

Posted: Ιανουαρίου 10, 2013 in Γεύσεις
Ετικέτες:,

IMG_8494

 

Mantı  ονομάζεται  το τούρκικο ραβιόλι , και είναι αυτά τα πεντανόστιμα   μικρά ζυμαρικά με γέμιση  κιμά  ή πατάτας , τα οποία αφού βράσουν τα  σερβίρουν  με μια γενναία κουταλιά γιαούρτι, λιωμένο βούτυρο και σκόρδο, ενώ όσοι θέλουν  προσθέτουν και μια μεζούρα   σουμάκ ( μπαχαρικό της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής).  Η πρωτεύουσα του Mantı είναι το Kayseri της Κεντρικής Ανατολίας , ενώ το νοστιμότατο αυτό πιάτο  είναι εξαιρετικά δημοφιλές  σε ολόκληρη την  πρώην  Σοβιετική Ένωση.  Στα μέσα του 15ου αιώνα και για  πολλές δεκαετίες  μετά,  η οθωμανική συνταγή που κυριαρχούσε για το μαντί  ήταν η έξης :  γέμιζαν τα  ζυμαρικά  με κομμάτια αρνιού  και θρυμματισμένα  ρεβίθια, τα  έψηναν  επάνω στον ατμό, και το σέρβιραν   με γιαούρτι που προηγουμένως  το είχαν αναμείξει  με λιωμένο σκόρδο . Δοκίμασα για πρώτη φορά  μαντί στη περιοχή του Μπέγιογλου   στο « Hala Mantı » που βρίσκεται στην οδό Buyukparmakkapi Cukurlu, Cesme Sok. 26 – Τηλ: 212 293 75 31, μου άρεσε τόσο πολύ που  ξαναπήγα  πέρυσι το καλοκαίρι για δεύτερη φορά .

 

IMG_8489

IMG_8490

IMG_8492

IMG_8495

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s