Ταξιδεύοντας με οδηγό την γεύση: Εστιατόριο «Ciya Sofrasi»

Posted: Φεβρουαρίου 5, 2013 in Γεύσεις
Ετικέτες:

5867527384_78e903e001_b

INFO :   Ο σεφ του εστιατορίου Musa Dagdeviren που είναι κουρδικής καταγωγής κατάφερε να συγκεντρώσει μοναδικές συνταγές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ανατολίας ξεχασμένες στο πέρασμα του χρόνου και να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό μενού στο εστιατόριο του που αξίζει να το επισκεφτείτε για να δοκιμάσετε τα υπέροχα πιάτα του . Έχουμε και λέμε λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε ezo gelin (φακές σούπα με ρίγανη και κόκκινο πιπέρι), το Diyarbakir guvec ( στιφάδο αρνιού, με ντομάτες και μελιτζάνες ) έτσι όπως το μαγειρεύουν στη πόλη του Ντιγιαρμπεκιρ και το kuru sebze domalsi (που είναι μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι και κομμάτια αρνιού). Σας προτείνουμε επίσης να δοκιμάσετε το «Baba Ghanush» ένα πιάτο αρκετό, πικάντικο με κρέας βοδινό που σερβίρεται με συνοδεία πουρέ ψητής μελιτζάνας , πιπεριάς, ντομάτας και σκόρδου , όλα αυτά μέσα σε σάλτσα κόκκινη , και από την μεγάλη γκάμα των κεμπάπ που διαθέτει σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το «Kilis Tava» κεμπάπ με λαχανικά και ψημένη μελιτζάνα , και το «Halep isi» κεμπάπ με πιπεριές ,κρεμμύδι και ντομάτα . Όλες τις παραπάνω σπάνιες τοπικές συνταγές και άλλα πολλά ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με την ιστορία και την ποικιλία της τουρκικής και οθωμανικής κουζίνας δημοσιεύει ο κ. Dagdiveren στο εξαιρετικό περιοδικό για τα τρόφιμα «Yemek ve Kultur» (Food and Culture) το οποίο όμως κυκλοφορεί μόνο στα τουρκικά , παρά ταύτα όμως πήρα ένα αντίτυπο το οποίο θα προσπαθήσω να ……διαβάσω με την βοήθεια του κ Σταύρου που υπήρξε γέννημα θρέμμα της Πόλης αλλά το 1955 αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει ύστερα από τους επαίσχυντους διωγμούς που υπέστησαν οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης .

Πως Πάμε : Παίρνουμε το φέριμποτ από την ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης και τον τερματικό σταθμό Eminonu (Iskele 2, Eminonu; 90-212-455-6900; www.ido.com.tr) και περνάμε απέναντι στην συνοικία Kadikoy στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης .Το καραβάκι διαπλέει το Βόσπορο και στα 15 λεπτά που διαρκεί η διαδρομή θαυμάζουμε τα μεγαλύτερα μνημεία της Πόλης τους μεγάλους μιναρέδες του μεσαιωνικού Τζαμιού Σουλεϊμάν , το παραμυθένιο πύργο του Γαλατά, το μεγαλύτερο τρούλο της Αγίας Σοφίας ,τα μαγευτικά τείχη του Τοπ Καπί και του Παλατιού Dolmabahce . Το εστιατόριο «Ciya Sofrasi» βρίσκεται στους πίσω δρόμους του Kadikoy , ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως δεν σερβίρει αλκοόλ .

Guneslibahce Sokak 43, Kadikoy, Istanbul

Τοποθεσία: Kadiköy , Τηλ : 216/330-3190

Τιμές : 17 με 18 ευρώ το άτομο

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s